Чи буде блекаут: як відбудовуватимуть енергетичну систему України

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
200 тисяч абонентів досі без світла: як відбудовувати енергетику
Getty Images

Як Україна реагує на загрозу нового блекауту: оновлення енергетичної інфраструктури та децентралізація системи.

Поділитися:

Майже кожна атака російської армії націлена на енергетику: Трипільська ТЕС, Зміївська, Дніпро ГЕС та десятки інших - удар за ударом окупанти намагаються влаштувати новий блекаут, вибиваючи блоки, які балансують споживання пікових навантажень. Про це детальніше розповіли у ефірі ТСН.

Атомна енергетика залишається ключовою в покритті потреб споживачів, але для забезпечення надійного електропостачання в пікові години без ремонту старих об'єктів та оновлення технологій не обійтися. Необхідно поступово розбудовувати децентралізовану систему, яку тяжче поцілити і яка має великі перспективи. Альтернатива різноманітна - газ, сонце, вітер.

Все залежить від часу та коштів. На першому етапі газотурбінні і газопоршневі технології будуть лідерами через швидкість можливого встановлення, доступність газу як палива, та можливість прихованого встановлення газопоршневих установок в містах, які близькі до лінії фронту. А на наступному етапі вже будуть важливі біомаса, біогаз і технології, що пов'язані з відновлювальною електроенергією, бо вони є природніми для України. Газопоршневі станції є малогабаритними і їх можна цілком заховати під землю, а їхня потужність становить від 1 до 5 мегават.

Потужніші й більші газотурбінні станції спалюють газ, перетворюючи його на електрику. Вони знадобляться Харківщині, яка постійно під прицілом окупантів, але встановлення займає півтора-два роки. Одна турбінна установка, що здатна забезпечити мале містечко. не зможе досконало працювати всю на критичну інфраструктуру Києва. Їх треба декілька для того, щоб покрити ключові потреби енергосистеми столиці, За словами експертів, треба три великі турбіни з точки зору потужності по 50-60 МВт. Тому,треба продовжувати розвивати сонячну і вітрову енергетику. На щастя, вітряки розподілені, так що поцілити в них не просто. Те саме із сонячною генерацією разом із великими акумуляторами, накопичувачами енергії. Але грошей у енергетичних компаній небагато, тож вони розраховують на західних інвесторів і донорів та допомогу держави.

"Необхідно терміново розгортати і стимулювати приватні, перш за все, компанії. які  будуть будувати невеликі електростанції. Вони, в свою чергу, будуть поступово замінювати велику генерацію, особливо теплову, яка є головною мішенню ворога. Вони до речі, далеко не всі з енергетичного сектору. Закликаю їх вже готувати проєкти, не чекаючи, поки там приймуться всі рішення та пройдуть всі процедури. Наразі багато хто цим вже займається, тому, сподіваюся, що до зими ми побачимо перші з них. У Міненерго намагаються використовувати всі можливості залучати міжнародних партнерів, шукати обладнання, яке, можливо, віджило своє, а нам допоможе частково відновити енергосистему та підготувати її до зими. Дуже багато обладнання надається через фонд підтримки енергетики від таких країн, як Литва, Німеччина, Словаччина, та Чехія" - повідомляє голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі