Відключення світла: що буде з електроенергією після атаки ворога на Трипільську ТЕС

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Обстріл Трипільської ТЕС: як це вплине на електропостачання та теплопостачання у регіонах України. - розповіли у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

11 квітня у місті Українка на Київщині відбувся потужний обстріл Трипільської ТЕС. Ця електростанція була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області. Крім генерації світла, від підприємства залежало гаряче водопостачання та тепло в оселях 16 тисяч жителів міста Українка. Мешканці повідомляють, що наразі вода наявна за розкладом: з 6 по 9 ранку, з 12.00 по 14.00 і увечері з 18.00 до 21.00. А гаряча вода взагалі не тече. Про теплопостачання у місті на найближчий опалювальний сезон поки що ніхто не береться давати прогнози. Хоча, як не дивно, зі світлом перебоїв досі не було. В білому місцеві жителі Українки кажуть, що надмірної паніки у місті немає, а обставини, котрі виникли, треба просто пережити. 

Нова хвиля російських ударив по Україні почалася наприкінці березня. Відтоді росія здійснила серію ракетних і дронових ударів, наслідки яких можуть виявитися для української енергетики найгіршими в а час усієї повномасштабної війни. Загалом, окрім Київщини, ворог завдав ударів по низці енергообʼєктів в різних областях України: Харківський, Запорізькій та Львівській. Незважаючи на те, що опалювальний сезон, який подяки теплій весні, держава завершила заздалегідь і без проблем, ситуація через обстріли енергосистеми найближчим часом не буде оптимістичною. Про це кажуть експерти, зокрема директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко повідомляє про можливі відключення в літній сезон:

«На жаль, моє передбачення полягає в тому, шо в нас будуть обмеження постачання електрики. Відбудуться вони вже влітку, особливо в період липень-серпень виникне потреба обмежувати в цьому споживачів».

Найважча ситуація на даний момент у Харківській, Дніпропетровській та Одеській областях, де після обстрілів вже доводилося вводити графіки відключень. На думку експерта, через невтішні прогнози з електропостачанням, цього літа доведеться робити певні вийнятки. Вже зараз в Укренерго наголошують на зменшенні споживання електрики у вечірні години максимального попиту: з 19.00 до 22.00 для всіх українців. Також рекомендується у ці години не вмикати потужні електроприлади, такі як пральні машини, електрочайники, бойлери і пилососи.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі