Перетин кордону для чоловіків: які схеми просувають у мережі

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Схеми обману: як шахраї обманюють на обіцянках виїзду закордон - розповіли у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Консультація, білий квиток та навіть працевлаштування у Європі - все це обіцяють у сервісах, що допомагають виїжджати чоловікам закордон. Та чимало таких «служб» попросту обманюють тих, хто до них звертається. У «Сніданку з 1+1» звернулись до одної з подібних контор, аби перевірити, як працюють схеми незаконного виїзду і яким чином такі організації заробляють на обмані. 

Спершу сайт пропонує перейти у телеграм-бот; де вас звʼяжуть з реальним співрозмовником. Наступним повідомленням анонім надсилає розцінки: 5 тис доларів за білий квиток і 3,5 тис доларів через Міжнародну благодійну організацію. Наголошують, що виїзд відбуватиметься тільки на автомобілях компанії, а необхідні документи зроблять всього за 5 днів. Шахраї вперто удають із себе організацію, якій можна довіряти: дають рекомендації по проходженню кордону, пропонують оплатити частинами і навіть кидають посилання на телеграм-канал, де можна побачити відгуки типу «все добре, виїхав і проблем не було».

Втім, схема працює дуже просто: коли людина надсилає гроші - її попросту блокують. Після цього нема варіанту кудись звернутись за допомогою повернути кошти, адже спроба підробки документів передбачає кримінальну відповідальність. 

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко каже, що такі ресурси з заманливимм пропозиціями виявляють часто і щоб викрити їх - потрібно залучити до розслідування чимало учасників:

«Це співпраця наших оперативних співробітників і поліцією та СБУ. За час дії воєнного стану нашими службами у співпраці з правоохоронними органами викрито більше 410 таких злочинних груп. Коли ми затримуємо порушника, то встановлюємо, що вони платили кошти якимсь особам і кошти досить немалі, це може бути від 3 тисяч доларів до 10 тисяч доларів».

На даний момент відомо про 22 випадки загибелі у річці Тиса в спробі перетнути кордон. Андрій Демченко каже, що неодноразово парубки потрапляли у ситуації, де інструкції подібних організацій встановлювали шлях до річки, не попереджаючи про те, що основна задача полягає у тому, аби перепливти водойму. Втім, за словами експерта, відповідати за скоєні злочини доведеться в будь якому випадку, навіть у разі успішного перетину державного кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі