Якими насправді були козаки: спростовуємо найпопулярніші міфи

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Якими насправді були козаки: козацькі походження, побут, одяг
Ілля Ріпин «Лист козаків турецькому султанові»

У "Сніданку з 1+1" розповіли, як утворилося козацтво, та якими насправді були українські воїни.

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Козацтво є одним з неодмінних елементів української ідентичності. Попри це досі існує чимало міфів та стереотипів щодо козаків. Якими ж вони були насправді? У "Сніданку з 1+1" розвінчали найпопулярніші легенди довкола козацької доби та розповіли про справжніх українських воїнів.

Походження козаків

Міф №1. Козаками ставали лише селяни.

Перші писемні згадки про козаків з'являються наприкінці 15 століття. На той час на наших землях вже сформувалась територія, яку історики назвуть "Диким полем". Це були прикордонні землі, які не належали жодній з держав. Контролювати їх було важко, а жити небезпечно. Однак попри це, знаходились сміливці, які туди переселялись. Це і були козаки.

Тривалий час існувала ідея про те, що козаками переважно ставали селяни-кріпаки, які тікали від панів. Але це не зовсім правда. Серед тих, хто приходив на Дике поле, було багато дрібних шляхтичів, тобто землевласників. Хтось з них втратив землі та шукав нові, а хтось хотів розширити свої володіння. Окрім цього, небезпечні території Дикого поля дозволяли здобути велику воєнну славу та приваблювали шукачів пригод.

Заняття козаків

Міф №2. Козаки були залучені лише у війнах.

Може скластись враження, що козаки тільки те й робили, що ходили в походи та воювали. Але чи справді це так? На великих просторах Запоріжжя, тобто історичного регіону, були розташовані численні хутори, зимівники. І саме там козацтво займалось господарюванням у вільний від походів час. Ще одним з джерел прибутків козаків була торгівля. Деякі з них тримали шинки, а також продавали горілку, мед, одяг та зброю.

Освіта козаків

Міф №3. Козаки були неосвідченими гульвісами.

Вони прекрасно володіли вогнепальною зброєю, артилерією, знали навігацію на морі. У світі освіті приділялась настільки велика увага, що на території Гетьманщини, тобто козацької держави, існувало 800 шкіл.

Козацькі отамани навчались у найкращих закладах. Наприклад, гетьман Петро Сагайдачний навчався в Острозькій академії, Богдан Хмельницький у Львівській єзуїтській колегії та знав близько семи мов, а Іван Мазепа за різними даними навчався у Києво-могилянському колегіумі, а також у Німеччині, Франції, Італії, Голландії та знав від п'яти до восьми мов. Юрій Немирич, дипломат часів Богдана Хмельницького, взагалі навчався у Сорбонні та захистив дисертацію магістра.

Гульвісами козаки теж не були. Ось що згадує французький інженер, який створив одну з перших детальних карт України, Гійом де Боплан:

"Козаки відзначаються великою тверезістю під час походів. Коли ж стрінеться між них п'яний старшина, наказує викинути його за борт".

Одяг козаків

Міф №4. Козаки носили лише шаровари та оселедці.

Спочатку одяг у козаків дійсно був досить простий. Але поступово, після успішних походів, вони привозили з собою гроші, одяг та дорогі тканини. Уже під час заснування Гетьманщини, частина козаків офіційно була привілейованим станом і вони носили жупани, каптани, сорочки, шаровари (які з'явились лише в 17 столітті), шуби, чоботи. Важливим елементом вбрання була шапка, тобто символ честі.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі