В Україні знімають освітньо-розважальний проєкт "КоледжCheck", у якому "розбиратимуть" заклади профтехосвіти

В Україні з'явиться освітньо-розважальний проєкт "КоледжCheck"

Олександр Педан із донькою Валерією "розбиратимуть" заклади профтехосвіти.

Поділитися:

“У коледжі йдуть лише ті, хто не може вступити в універ” або “знайти високооплачувану роботу після коледжу майже нереально” – такі тези часто можна почути від абітурієнтів, а ще частіше – їхніх батьків. В Україні багато упереджень, пов’язаних із навчанням у закладах профтехосвіти. Хоча за даними Міністерства освіти та науки, заробітна плата профтехнічних спеціалістів нічим не поступається, а подекуди перевищує зарплату випускників вишів.

“У Німеччині близько 50% випускників дев’ятих класів обирають профтехосвіту, у Швейцарії ця цифра ще вища – 60-70%. Це відбувається тому, що так фактично виглядають їхні ринки праці. Те, що відбувається на ринку праці в Україні з перспективою у найближчі кілька десятків років, – повністю перевернута гра. І наша мета – теж досягти паритету між вищою та професійно-технічною освітою. Бо захист і відбудова країни – це масштабні виклики, які породили особливий запит на будівельників, токарів, електриків, водіїв, кухарів, що є вихідцями з профтехучилищ. Крім того, у нас все ще поширені стереотипи, що хорошу роботу можна знайти тільки після закінчення закладів вищої освіти, хоч середня зарплатня в сегменті профтеху часто вища, аніж середня зарплатня по всій країні”, – каже заступник Міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній.

Новий проєкт "КоледжCheck"

Аби розвіяти певні суспільні стереотипи, показати умови навчання та перспективи працевлаштування, команда комунікаційного агентства pedan|buro за підтримки Міністерства освіти та науки запустила проєкт “КоледжCheck”.

“У нашої команди є досвід створення подібних проєктів – у нас за плечима два сезони освітньо-розважального проєкту “УніверCheck” про українські виші. Ще у 2022-му, знімаючи Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (навчання в якому схоже на навчання в коледжі, оскільки за два-три курси студенти здобувають вже практичні навички, які можуть застосовувати на практиці, а подекуди навіть з першого курсу), ми задумалися над створенням проєкту про заклади профтехосвіти. Адже робітничі професії стають все більш затребуваними, особливо в наш воєнний час, коли треба швидко стати на ноги, забезпечувати сім’ю й часто ще й допомагати батькам”, – каже співзасновниця й директорка pedan|buro Олена Левандовська.

КоледжCheck

У проєкті покажуть шість закладів профтехосвіти у різних містах України, зокрема в Сумах, Одесі, Івано-Франківську, Львові, Києві та на Рівненщині, “познайомлять” зі спеціальностями, які можна опанувати в коледжах, та перспективами працевлаштування та розвитку. Протягом сезону команда ділитиметься успішними кейсами від справжніх студентів і випускників профтеху.

“Ми не прагнемо применшити важливість вищої освіти, радше показати перспективи ще одного напрямку. Адже профтехи – це спосіб швидко здобути практичні навички та опанувати професію. За два-три курси студенти можуть вже йти на роботу, бо мають достатньо знань та вмінь. Також у профтех ідуть не ті, хто не зміг вступити в університет. У випускників коледжів чи технікумів такі ж перспективи, як і у випускників вишів, а зарплата на рівні, а подекуди навіть вища”, – каже телеведучий та громадський діяч Олександр Педан.

Олександр Педан із донькою Валерією "розбиратимуть" заклади профтехосвіти

Команда вже розпочала зйомки й побувала в низці міст. До основних ведучих проєкту Олександра Педана та його доньки Валерії приєдналися також популярні українські виконавці, актори та інфлюенсери: Ірина Кудашова, ROXOLANA, ENLEO, Микола Мальчин, Маша Кондратенко та Влад Шевченко.

В Україні знімають освітньо-розважальний проєкт "КоледжCheck"

Проєкт створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Його прем’єра запланована на червень цього року. Випуски “КоледжCheck” можна буде переглянути на YouTube-каналі Педан може”.

Переглянути попередні сезони проєкту “УніверСheck” також можна за посиланням: перший сезон і другий сезон.

Новини по темі